Behandelingen

Korte en middellange behandelingen trauma.

Beroepsgerelateerd trauma voor o.a. politiemedewerkers

Counseling: verhelderende gesprekken rond levensvragen, persoonlijke ontwikkeling of een lastig thema dat u wilt uitwerken.

Methoden

Ik maak gebruik van verschillende methoden en invalshoeken, aansluitend op wat het beste past bij uw klachten, voorkeur en hulpvraag. In de eerste periode van de therapie stellen we samen een behandelplan op.

Met cognitieve gedragstherapie breng je in kaart hoe je reacties en gedragingen samenhangen met specifieke situaties, en welke automatische gedachten of opvattingen je hebt over deze situaties en over jezelf. Door je geschiedenis heb je geleerd hoe je jezelf kunt beschermen en wat effectief is. Alleen, wat in het verleden goed heeft gewerkt is kan je in het heden beperkingen opleggen! In therapie ga je nieuwe stappen uitproberen, door zaken in een ander licht te zien en te merken dat er meer mogelijkheden zijn

www.cognitievegedragstherapie.nl/cognitieve-gedragstherapie

Een vorm van cognitieve gedragstherapie waarin o.a. centraal staat dat je keuzes kunt maken.  Met serieus nemen van wat je voelt, wat je wilt, waar je warm voor loopt. Angst, frustratie, verdrietigheid en tegenvallers hoeven niet te maken dat je in een hoekje gaat zitten.  Je leert observeren wat je voelt en denkt, je krijgt meer helder voor ogen waarin je wilt investeren en je oefent met “dappere stappen”.

Anders omgaan met emoties hoort hier bij. Je kunt meer vertrouwd raken met wat je voelt door emoties er te laten zijn in plaats van ze weg te werken.

www.actinactie.nl/wat-is-act

www.youtube.com/watch?v=93LFNtcR1Ok

Het verwerken van pijnlijke en schokkende ervaringen kan een onderdeel of het hoofddoel zijn van een behandeling. Hiervoor gebruiken we de methoden EMDR en BEPP.  Hierbij wordt op een overzichtelijke manier stilgestaan bij wat je hebt meegemaakt en wat de kernpunten zijn van de narigheid. Emotionele reacties die eerder hoog konden oplopen worden rustiger en je hoeft herinneringen niet meer uit de weg te gaan.

www.emdr.nl/wat-is-emdr/

www.traumabehandeling.net/nl/bepp/wat-bepp

Bij focusing sta je op een aandachtige manier stil bij je innerlijk beleven van een thema of een vraag. Je leert om contact te maken met wat iets voor je betekent of bij je oproept. Door je te richten op wat je in je lichaam ervaart, in een milde sfeer, kan gemakkelijker duidelijk worden waar voor jou de schoen wringt en waar je mogelijkheden ziet.

www.stichtingfocusing.nl/over-focusing

Helpt om patronen die zich herhalen te begrijpen en losser te maken. Enige voorbeelden van onderwerpen zijn:

In een kuil vallen van verdriet of boosheid en je dan afsluiten, dit wordt begrijpelijk als je die ene gevoelige snaar herkent.

Kritische gedachten die je ondermijnen blijken vaak onterecht.

De clown uithangen, een redder zijn,  jezelf wegcijferen, nors reageren, zijn patronen om jezelf te beschermen. Helaas moet je er vaak ook tol voor betalen.

Plezier maken en met meer vriendelijkheid naar jezelf kijken is een basisbehoefte.

www.schematherapie.nl/wordpress/wp-content/uploads/2014/09/Gieles-J.-Psychologie-Magazine-12-12-schematherapie.pdf